Welkom bij Landelijke Beweging Scootmobielrijders voor al uw mobiliteitsvragen en fysieke toegankelijkheid. Wij dragen ook zorg voor verkeersveiligheid met de scootmobiel!

Scootmobielrijden

Verkeersveiligheid gaat traditioneel vooral om het voorkomen van ongevallen. LBS pleit voor een bredere kijk op dit thema, en noemt dit Verkeersgezondheid.

Scootmobiel
Als u graag zelfstandig pad gaat maar niet (meer) goed ter been bent, is een scootmobiel het antwoord. Zeker als een wandelstok of rollator geen uitkomst bieden. Zo kunt u zelf uw boodschappen blijven doen, even die vriendin verderop bezoeken of een frisse neus in het park halen.

Wat is een scootmobiel?
Scootmobielen zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. En ze zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Wat is nu een scootmobiel? Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven vervoermiddel met 3, 4 of 5 wielen en oplaadbare accu’s. Kenmerkend voor een scootmobiel is het stuur dat vergelijkbaar is met een fietsstuur.

U gebruikt ‘m vooral voor activiteiten buitenshuis. Bijvoorbeeld om boodschappen mee te doen of een ommetje mee te maken. En wilt u even naar de supermarkt of moet u naar het ziekenhuis, dan zijn de meeste openbare ruimte daar goed op ingericht.

Een ander verhaal is het gebruik van een scootmobiel in kleinere ruimtes, zoals thuis. Daar is de scootmobiel niet geschikt voor. Eigenlijk zijn scootmobielen vooral bedoeld voor mensen die binnenshuis nog prima kunnen lopen, maar niet meer in staat zijn om te voet of met de fiets langere afstanden af te leggen.

Veilig op de scootmobiel
Helaas gebeuren er veel ongelukken met scootmobielen. In 2016 werden zo’n 1.600 mensen op de SEH (Spoedeisende Hulp) behandeld als gevolg van een ongeval met een scootmobiel. Eén op de 5 ongevallen scootmobielen gebeurt door het verliezen van het evenwicht, 16% wordt aangereden door een ander, 15% is zelf ergens tegenop gebotst en 14% gebeurt door een bedieningsfout.

Laat los die gashendel!
Die gashendel is uw rem, magneetrem die onmiddelijk ervoor zorgt dat de remmen in werking treden. Handen in de hoogte of nog beter, leg deze onmiddelijk op uw armsteunen zodat u ook houvast hebt. Draai de contactsleutel om als wilt afstappen. Hiermee voorkomt u ongewilt wegrijden.

Voor starters maar ook gevorderde rijders kan verkeersles en/of rijles uitkomst bieden. In samenwerking met veilig verkeer Nederland kunnen we u veilig opweg helpen. Meld u aan via ons contactformulier. www.scootmobielrijders.nl/lbs-contact-vragen/